HOME ABOUT QISH REMINISCE GALLERY CONTACT ME

من كان لله كما يريد، كان الله له فوق ما يريد
Siapa keadaannya seperti apa yang Allah inginkan;
Allah ada baginya melampaui segala harapan.

4 Kinds of Men?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Assalamualaikum & jumu'ah mubarakah!
Just another sneak peek to break the silence. :P
It has made myself to think!


P/s: I'm not sure of from what source/book/whom the words came from but I found that it's interesting.

- والله علم -

Faiza Azamta Fatawakkal Alallah.


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Hai awak yang membaca! ^^

"Your dream doesn't have an expiration date. 
Take a deep breath & try again."

*breath in deeply* *coughing* *grab inhaler*
Thus....,

Attempt failed! *sebab asma*


Hahahaha. Jahat budak qish ni demotivate orang lain pula. Jangan terpengaruh awak! Saja nak drama. Haha. Hmm the above statement (highlighted in red font) is somehow very true & acceptable. Not just for our dream but for the things that we're currently working for as well. We shouldn't stop trying our best until the end of the world.. Sebab apa? Dengan kasih sayang Allah, tiada yang mustahil. Ehe. Actually it's depending on we ourselves.. On how we're working on it? Our prayers, our efforts, our initiatives & our trust towards Allah's planning. Easy formula -- DUIT (Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakkal). May Allah ease everything for everyone In Sha Allah.. :)

فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
"Apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya." - [QS 3:159]
Entry ini khas buat seseorang yang 256km jauh di selatan sana namun sentiasa dekat di hati saya. Ihiks. Moga Allah permudahkan segala urusan si jurutera yang sedang gigih struggle untuk menyelesaikan FYP beliau. Doa saya yang tidak putus putus -- moga Allah sentiasa terangkan hati awak, lapangkan dada awak, datangkan ketenangan yang tidak habis serta berikan ilham yang mencurah curah buat awak si jurutera. Aamiin aamiin ya Rabbal alamin.. *Awak yang membaca tolong Aamiin-kan sekali yaa. Masheh!* ^^

Saya sentiasa support awak all out, all the best that I can from here In Sha Allah.
Yang degil & banyak songeh, namun tulus & setia, Bunga Espadrilla :)

-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

Ukhwah Fillah @ Walimah Kak Suffiyah.


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Hai awak yang membaca! ^^

*This entry might gonna be a long long entry.*

Alhamdulillah ala kulli hal.. It's Friday! Jumu'ah mubarakah wa salam sayyidul ayyam.. This lately I was in a super hectic *lah sangat*, tiredful & busy condition *lah sangat*. But yeah memang betul pun sebab cuti weekend pun sentiasa terisi dengan macam macam aktiviti serta hal berbangkit yang menanti maka selalu tak cukup rehat & tahu tahu cuti habis macamtu pun tak dapat nak bersenang lenang. T__T Ini semua asbab hal donya yang tak sudah sudah membelenggu minta diberi perhatian sekurang kurangnya sampai hujung tahun ni. May Allah ease everything, Aamiin aamiin ya Rabb.. By the way, bila cakap pasal blog, dah lama tak update kisah kita, hal seharian kita kat sini kann. Sebabnya kenapa? Sebabnya tak punya masa untuk dicelah lantaran dah zibi kerja dan lagi satu sebab kita pun takda benda menarik yang nak dikongsi sehari harinya.. ^^" Tapinya, tempohari berlangsung kejadian yang sangat indah mengungguli takhta kenangan indah bagi tahun 2014 yang hampir menutup tirainya ini Masha Allah.. What was that? There came the day, where a bunch of beautiful bidadari dunia gathered all together in a place to celebrate the beautiful wedding of Kak Suffiyah Ramadhani (Kak Sue) & his zauji. My first experience ever of attending the niqabis wedding. Masha Allah!

Simply take a look at all the photos..
And just let they do the talking! Hehe.

It was me with the beautiful Queen Bidadari of the day, 
Kak Sue & one of the new friend that I met there, the cute Kak Hafiza. 

Ukhwah Fillah Abadan Abada~ 
from behind: Kak Amy, Kak Mariana, Eyka, Kak Gee, Kak Nawal..
*pause kejap sebab takleh cam sebab nampak sama* Hee. *resume* 
 Kak Rina, Shida (adik Kak Sue), Kak Dani Edleen, Kak Ummu Sakinah, Kak Eija. Fuhh. Harap betul. Haha!

The beautiful Queen Bidadari of the day, 
Kak Sue with the adorable Kak Yan. Masha Allah..

The beautiful Queen Bidadari of the day, 
Kak Sue with the gorgeous Kak Aida Rabbayani. Hiks.

Kakak kakak bidadari Mawaddah Minallah be the dulang girls.. 
Semua dah kahwin & dah ada anak yaa tapi macam anak dara kann.

Maaf kualiti gambar tak berapa cantik sebab kita pakai phone murah je. Uhuk. By the way, Alhamdulillah ala kulli hal.. Allah has ease my matters during that day to meet all the bidadari for the first time ever Masha Allah. A very nice & memorable ukhwah fillah gathering in Kak Sue punya Raikan Cinta. ^^ Lepas dapat tahu je Kak Sue punya walimah nanti dibuat di rumah ayahnya di Gombak, terus cakap Kak Sue kita nak attend walimah then terus dia minta address untuk pos kad jemputan. Memang rezeki lah! Hehe. Sebab ingatkan Kak Sue akan buat di Johor or Melaka apparently, it's a blessed that I will be managed to attend her wedding in Gombak. Alhamdulillah.. Dapatlah juga kita nak jumpa dengan Kak Sue, Kak Yan serta ukhti yang lain nanti. Yeayy! Seminggu lebih awal dah belikan present untuk Kak Sue as the wedding gift sebab dah teruja sangat agaknya. Kemudian beberapa hari sebelum tu lagi dah mula buntu memikirkan macam mana nak pergi ke venue kenduri memandangkan agak jauh dari KL & takda sesiapa yang boleh teman kita kesana. Huhu. Mula mula fikir nak pergi seorang diri macam segannya ya Rabbi sebab tak pernah lagi sebelum ini attend kenduri walimah seorang diri. And then, dah takda pilihan lain. Cekalkan hati pergi sendiri! Kemudian buka pula Google maps nak tengok public transport access untuk ke rumah kenduri.

Her wedding card. Yes.. 
Kak Suffiyah & Kak Nur Hafiza is the same person. :)

Malam sebelum tu, payah nak tidur I tell you sebab nervous plus excited sangat agaknya siap dah iron pakaian yang nak dipakai awal awal lagi. Tengok budak ni punya melampau. Hihi. Esokkannya, jam 11 lebih dah keluar rumah. Tak sempat juga nak attend akad nikah sebab Kak Sue nikah jam 9 pagi. Dari kawasan rumah, saya naik bas U432 ke monorail station Hang Tuah, naik monorail ke KL Sentral untuk exchange naik Putra LRT menuju terminal Gombak. Gigih tak gigih sebab banyak transport kena exchange kan. Nak buat macam mana.. ^^" Dah rancang dari sana nanti nak tumpang solat Zohor di surau terminal then naik bas laluan ke UIA untuk ke venue walimah di Kolej Vokasional Gombak. Alhamdulillah dapat naik tapinya kita sesat dalam UIA sebab rupanya bas tu tak lalu venue. Wuu. T_T Alkisah, kebetulan Cik Noni my aunty ada attend sport day sekolah anaknya, International Islamic School dekat dalam UIA. Waktu dalam bas kerisauan, bas tu berhenti kat Stadium Saidina Hamzah tu terus kita turun kat situ bila nampak ada event sukan tu. Sekali bila call Cik Noni, konon nak minta tolong dia hantar ke venue, dia kata dia dah balik rumahnya di Menjalara sebab kepenatan. Okayy it will be quite an adventure for you qishh. Haha. Bertabah juga lah dengan pakaian serba hitam sambil mengangkut hadiah, kita berdiri tepi jalan dalam UIA yang sunyi menanti kalau kalau ada teksi sesat ke. Alhamdulillah ada teksi yang sudi hantar ke venue. Yeayy! Ada hikmahnya Alhamdulillah.. Rupanya kalau naik bas ke sana pun agak jauh sebab tempat tu besar. Gigih pula awok nak jalan kaki kan. ^^" Bila si gadis sampai tu, turun teksi terus disambut oleh ibu Kak Sue di perkarangan rumah. Eh? Tak nampak pun kakak kakak ninja yang lain? Tetiba saya disapa oleh seorang uncle yang memperkenalkan diri sebagai ayah Kak Sue. Dia panggil Shida adik Kak Sue minta saya terus dibawa berjumpa Kak Sue yang sedang bersiap di bilik pengantin. Malunyaa.. >.< 

Alright.. Exciting moment bila terus dapat tengok wajah Kak Sue at our very first meet up! Masha Allah she's so pretty Masha Allah.. Dah jumpa Kak Sue kita turun bawah balik duduk bersimpuh depan pelamin sambil berangan menanti kehadiran kakak kakak bidadari yang lain. Rupanya mereka bertapa di masjid UIA untuk rehat sekejap & solat Zohor. Waktu itulah tetamu mula ramai & Kak Hafiza pun muncul menegur lantas memperkenalkan diri. Tak lama lepastu semua kakak kakak bidadari Mawaddah Minallah pun tiba.. Dan mula lah adegan air mata gembira, terharu, teruja, salam peluk cium sambil mention nama Facebook masing masing sebab nak cam kan. Haha. Almaklumlah sebab semua pakai niqab kann. Tapinya ada juga yang kita dapat cam sebelum mereka kenalkan diri. Ihiks. Yang pasti, budak ini adalah satu satunya ninja kat situ yang masih muda belum kahwin. Yang paling muda dalam kalangan kami pula ialah Eyka, ibu kepada Mikhail yang setahun muda dari qish. Hehe. Lama juga lah kita dekat kenduri tu sebab lepas makan semua leka duduk sembang sambil photoshoot dengan pengantin. Banyaknya gambar yang diambil oleh si gadis sendiri dan photographer tapi takyah lah nak taruk semua di sini kot. Buat syarat je dah lah iyaa ke tidak? By the way, sebab kitorang upload gambar gambar waktu walimah tempohari, teruk kena condemn dengan golongan manusia sok suci al ostad wa ostajah yang sangat lantang memperjuangkan isu "niqabis takboleh upload gambar!", "niqabis kena pakai serba hitam!" "niqabis cannot selfie, niqabis tabarruj!" bla bla bla. Biasalah donya kan, ramai orang cemburu tengok kelebihan orang lain. Sedikit ujian buat Kak Sue & para bidadari semua Alhamdulillah.. Moga Allah ampunkan dosa mereka yang mengumpat, memfitnah dan mengeji kakak kakak bidadari saya. Allahurabbi.. T_T

Ohh yaa.. Qish mula kenal dengan kakak kakak bidadari ini di mana? Semuanya bermula di Facebook sebenarnya.. Hehe. Di Facebook lah muka berkenalan, menjalin ukhwah fillah sebelum dapat bersua buat pertama kalinya dengan izin Allah. Sesungguhnya yang belum mendampingi serta mengenali tak layak nak cakap bukan bukan atau beri tohmahan tak baik kepada orang lain. Hanya Allah sebaik baik penilai & mampu menilai setiap daripada hambaNya mengikut pengetahuanNya.. Kakak kakak bidadari para ukhti kesayangan yang dimuliakan Allah, sesungguhnya pertemuan tempoh hari memang sangat sangat indah. Hihi. Semuanya happening, kelakar, ramah, sporting pastu walaupun itu pertemuan kali pertama qish dengan mereka, terasa macam dah kenal cukup lama Subhanallah. Memandangkan si gadis datang sendiri menaiki public transport, masing masing menawarkan diri nak hantar pulang walaupun duduk berjauhan dari kawasan rumah saya di tengah Kuala Lumpur. Akhirnya saya dihantar pulang oleh Kakyan, pengapit of the day. Alhamdulillah.. Kakak kakak bidadari yang baik & penyayang, moga ini bukanlah yang pertama & terakhir.. Moga akan jumpa lagi pada perjumpaan akan datang kalau ada rezeki & umur yang panjang In Sha Allah.. Nak tengok video sekitar majlis Kak Sue yang diupload oleh Kak Aida Rabbaniyin? Tekan link di bawah, In Sha Allah. Senyum sorang sorang lepas qish tengok Masha Allah. ^^"


Last but not least, moga ukhwah fillah yang terjalin berkekalan hingga ke jannah. Aamiin aamiin ya Rabb. Buat pengantin baru Kak Suffiyah & rakan sekerja qish, Kak Nadia, yang baru juga mendirikan rumahtangga tempohari, barakallahu lakuma wabarakah alikuma wajamaah bainakuma fil khair! Moga rumahtangga yang dibina dipenuhi sakinah, mawaddah, warahmah & semoga cinta kalian bersama suami masing masing kekal bercambah hingga ke Jannah.. In Sha Allah. Thank you for reading! ^^

-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

Niqab.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Niqab,
Secebis kain yang menutupi muka si hawa,
Engkau sering disuarakan,
Atas nama penyekat kebebasan seorang hawa,
Namun mengapa mereka tidak mempersoalkan,
Hak seorang hawa yang mencintaimu?

Niqab,
Secebis kain yang menutupi hawa solehah,
Engkaulah yang sebenarnya menaikkan kehormatan si hawa,
Demi menutup malu mereka,
Serta mengajar mereka,
Tentang harga diri pemakaimu,
Kepada masyarakat luar..

Niqab,
Secebis kain yang menutupi wajah si hawa,
Sungguh aku nyatakan dengan lantang,
Aku amat cintakanmu,
Dan sungguh tidak akan ku tinggalkanmu,
Selagi tiada darurat menimpaku,
Dan takkan ku tanggalkanmu,
Hanya kerna seorang Nas yang memperlekehkanmu..

Niqab,
denganmu aku menyedari erti kebebasan seorang hawa,
Sambil berhijrah atas nama Allah dan RasulNya..

-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

Cinta..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Adakalanya cinta itu tumbuh tanpa bertemu, meskipun banyak yang meragukan dan tidak percaya itu boleh terjadi. Ada juga seseorang hidup bersama tanpa adanya rasa cinta tapi mampu bertahan sampai mati tanpa saling menyakiti. Adakalanya persahabatan menjadi cinta walaupun tidak sedikit cinta jika putus tak dapat menjadi sahabat lagi. Ada juga seseorang bertahan mencintai dan cukup bahagia dengan cintanya meskipun ia tak dapat memiliki yang ia cintai. Adakalanya cinta tumbuh ketika telah hidup bersama dan bahagia walaupun awalnya susah untuk menyesuaikan diri. Ada juga seseorang menderita bercerai berai kerana hilangnya rasa setia dan kejujuran meskipun pada awalnya mereka saling mencintai. Anugerah cinta sungguh unik sekali hingga tidak tercapai dek akal untuk difahami kerana ia adalah rahsia hati yang tersembunyi..
Betapa cinta itu sesuatu yang misteri dan sukar difahami. Namun cinta harus dijaga dan dipelihara sampai akhir nanti, walaupun deritanya pernah dialami. Cinta kurniaan terindah dari Illahi.. Menjadi salah satu syarat kebahagiaan dan sebab untuk kita terus bertahan untuk hidup di atas dunia ini. Tanpa cinta, hidup bagaikan mati. Cinta yang sejati hanya cintakan Illahi, cinta ayah bonda tulus suci selamanya, cinta saudara masa berada hanya sementara, cinta sesama insan suburkanlah dengan ketaqwaan. Salam penuh rasa cinta kerana Allah.. :)
-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

Jika Awak..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Jika awak mencari pendamping hidup yang cantik, 
sayang sekali itu bukanlah saya,
kerana saya hanyalah gadis yang berwajah biasa.

Jika awak mencari pendamping hidup yang kaya, 
sayang sekali itu bukanlah saya,
kerana saya hanyalah gadis yang tidak berharta.

Jika awak mencari pendamping hidup yang berdarjat, 
sayang sekali itu bukanlah saya,
kerana saya hanyalah gadis yang berketurunan biasa.

Akan tetapi..

jika awak mencari gadis yang mahu dibimbing,
jika awak mencari gadis yang mahu dipimpin,
jika awak mencari gadis yang mahu patuh kepada suami,
jika awak mencari gadis yang mahu berbakti kepada suami,
mungkin itu ada pada saya kerana begitulah kemahuan saya.

Saya ingin dibimbing oleh suami,
saya ingin menjadi makmum yang baik,
saya ingin mengabdikan diri dengan tulus,
saya ingin berbakti dengan ikhlas buat suami saya nanti..

Kerana redha seorang suami itu adalah segalanya buat si isteri,
yang akan lebih memuliakan diri seorang isteri di mata TuhanNya.

-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

A Sharing on Marriage.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Dear fellow readers, may Allah bless you always. ^^

Hello you! Alhamdulillah ala kulli hal wa astaghfirullah min kulli zanbi.. It's been 12 days since we have entered the new year of 1436 Hijrah. Happy 12 Muharram everyone! Let's keep on walking in His path, continue our journey in Dunya as His devoted caliph, living our life only for the sake of His redha and to achieve His jannah! In Sha Allah.. Hmm. By the way, I don't want to talk a lot here. Actually I came across an article in Facebook about "Marriage". Ehem yesss, I repeat, "Marriage"! Hee. And I found that it's so interesting uhmm why not I share it over here so that anyone could read this including myself. Ohor. :P So, let's keep calm and read with Basmallah.. :)


Prophet Muhammad saw said:
"The Most blessed Nikah is the one with the least expenses." - (HR Bayhaq)

What is stopping you from completing half of your Deen by getting married? Is it university, fear of responsibility, commitment, cold feet, career, a bad experience, etc? Remember that Shaytan wants to do everything possible to keep you alone and away from making a family with a home, and he also works even harder to break that family and the home. Maybe you don't really know the value of getting married and it's importance in Islam. So this is a must read for you, please continue reading until the end.

Ibn Mas’ood said: 
"If I only had ten days to live and I knew that I would die at the end of them, 
and I had any desire to get married, I would get married, for fear of fitnah (temptation)."

*****
It was narrated that Sa’eed ibn Jubayr said, Ibn ‘Abbaas said to me: 
"Have you gotten married?" I said: "No." He said: 
“Get married, for the best of this ummah are the ones with the most wives.” 
Narrated by al-Bukhaari (5069)

*****
Ibraaheem ibn Maysarah said, Tawoos said to me: 
"Either get married, or I will say to you what ‘Umar said to Abu’l-Zawaa’id, 
nothing is keeping you from getting married except impotence or immorality."

*****
If you have something that you want to achieve – such as a certificate, a position, a project and so on – and you say that you want to achieve that first, then you will get married, we say to you: why are you ignoring marriage for that reason? 

Marriage has never been a barrier to achieving things, rather in most cases it is a support and a help. That is just the whispering of the shaytaan, which he has instilled in the minds of many young men and women so that it has become prevalent in our culture and society, and you hear many of those who have delayed their own marriages or the marriages of their sons and daughters saying such things, and our society has become burdened with problems resulting from large numbers of single men and women, and the delay of marriage, but despite that we have not seen any achievement, development or progress, whereas the first generation of Muslims used to hasten to do good and they did not delay marriage, and their achievements were the greatest and most complete of achievements.

What is required is to work hard to get married, and no young man or young woman should delay marriage for the sake of studies, because marriage does not prevent any such thing. It is possible for a young man and women to get married in order to protect their religious commitment and morals, and enable them to lower their gaze and protect their chastity and to complete half of their Deen. 

Marriage serves many purposes, especially in this day and age of fitnah (temptation). Because delaying it is harmful for both young women and young men, every young man and every young woman should work hard to get married if there is a man who is compatible with the woman, and if a man can find the right woman. And over and above all that, how about if you realize that marriage will protect half of your Deen? 

It was narrated from Anas ibn Maalik r.a that the Prophet saw said: 
"Whomever Allah has blessed with a righteous wife, 
He has helped him with half of his religion, 
so let him fear God with regard to the other half." 
Narrated by al-Haakim in al-Mustadrak (2/175).

How about if you realize that by getting married, 
you will have followed the advice of the Messenger of God saw when he said: 
"O young men, whoever among you can afford it, let him get married, 
for it is more effective in lowering the gaze and guarding one’s chastity." 
Narrated by al-Bukhaari and Muslim.

How about if you realize that by producing a righteous child you will have ongoing charity (sadaqah jaariyah), if you raise him with good morals and faith, and you will be rewarded for your marriage if you seek the reward with Allah(God) for that? By getting married, you will be protecting yourself, lowering your gaze, and closing the door to one of the greatest means by which the shaytaan deceives people. You may not feel the seriousness of that now, but fitnah (temptation) may come from places a person does not realize, so you should be keen to close the door before it is opened without you realizing it. 

The Prophet Muhammad saw said: 
"I have not left behind me any fitnah (temptation, trial) more harmful to men than women." 
Narrated by al-Bukhaari and Muslim. 

Today women are also tempted big time with all of the immorality that is out there. So Instead of falling into the Major sin of Zina (sexual immorality, fornication, adultery, illicit sex, etc.) get married. What in the world are you waiting for? Marriage is a source of tranquility and peace, and it is the best of the pleasures of this world. In it is that which God has made a sign for His slaves, and He has mentioned it in His Book the Quran so that they may think and ponder the greatness of His might, may He be glorified and exalted. God Almighty Allah says (interpretation of the meaning),
"And among His Signs is this, that He created for you wives from among yourselves, that you may find tranquillity in them, and He has put between you affection and mercy. Verily, in that are indeed signs for a people who reflect."[QS 30:21]
Can there be any hesitation after this? Be resolved,committed and determined and put your trust in Allah and work towards it, and Allah will help you, and will provide you with a righteous wife or husband who will help you to obey your Lord and He will bless you with righteous offspring who will be a stored treasure for you with Allah in the Hereafter.  Marriage is also among the good matters that one should take the initiative and work towards to accomplish; Allah says (what means), 
"For each [religious following] is a direction toward which it faces. So race to [all that is] good. Wherever you may be, Allah will bring you forth [for judgement] all together. Indeed, Allah is over all things competent." - [QS 2:148]
So, it is not wise to delay marriage, rather obstacles should not be put to prevent it, especially in regard to women because if they are advanced in age, they will have a much harder time for someone to propose to them, and therefore, they would remain unmarried. There is no doubt that this causes sorrow and misery in this worldly life while much benefit is lost because of that. So what are you waiting for after all of this has reached you? Make dua, get serious, talk with your family and work hard to get married so that you can complete half of your Deen and get to Jannah. Remember that..

"Restraint is praiseworthy except in three things." 

People asked, "And what are they o Abu Bakar?"

He replied, 
"Make haste to do the righteous deed, hurry to conduct the funeral of your deceased,
and marry the girl in your charge to a suitable man [as soon as you find him]."
Saidina Abu Bakar r.a.

And don’t forget the most important thing to look for in a person is their Deen, Manners & Character and keep it simple don’t complicate things. Masha Allah.. It's a long entry with full of advises isn't it? What about you yourself dear Qish Darleena? Why you haven't get married? Uhmmm.. No comment by the way! xD :P May Allah ease my matters, my beloved's matters, your matters and everyone's matters Aamiin Aamiin ya Rabb In Sha Allah. Thank you for reading! ^^

- والله علم -
 

ALL RIGHT RESERVED | QISH DARLEENA 2010-2017