HOME ABOUT QISH REMINISCE GALLERY CONTACT ME

من كان لله كما يريد، كان الله له فوق ما يريد
Siapa keadaannya seperti apa yang Allah inginkan;
Allah ada baginya melampaui segala harapan.

Selamat Jalan 2014...

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera..

Terlebih dahulu, selawat dan salam dipanjatkan buat junjungan besar Rasulullah saw.
Moga ada syafaat dari Baginda buat kita di akhirat kelak, In Sha Allah..

اللهمَّ صلِّ على سيِّدنا محمَّد وعلى آلِه وصحبِه وسلِّم

Sebagai ingatan dan perkongsian, Baginda pernah bersabda, “Barangsiapa yang berselawat kepadaku di pagi hari 10 kali dan di petang hari 10 kali, maka dia akan mendapatkan syafaatku di hari kiamat.” - (HR. Tabrani) Wallahua'lam.

Memulai entri ini.. Kini kita berada di muka surat ke 365 dari 365 lembaran hari bagi tahun 2014 yang penuh dengan cerita suka duka dan kenangan pahit manis. Alhamdulillah ala kulli hal.. Syukur ke hadrat Illahi atas nafas yang dipinjamkanNya hingga ke saat si gadis menaip entri ini. Masih belum pasti sampai bila akan terus bernafas di bumi Allah ini. Entah sempat entahkan tidak nak menjengah ke tahun baru 2015. Apapun, semoga terus dipanjangkan usia serta diberi kesempatan oleh Allah untuk terus memperbaiki diri dan amalan sang pendosa ini sebelum dijemput oleh Al-Khaliq. Sungguh sampai bila pun tidak akan bersedia lantaran dosa diri yang bergunung tinggi. Moga diampunkan segalanya -- dosa saya, dosa para kesayangan saya serta dosa awak yang membaca juga. Doa tulus dipanjatkan, semoga dipermudahkan segala urusan kita, semakin bertambah cinta dalam hati kita kepada Rabbul Izzati & ditingkatkan keimanan kita semua kepada Dia, Aamiin Aamiin ya Rabb.. In Sha Allah.


Mengimbau semula susur masa perjalanan hidup sepanjang tahun 2014 dari awal Januari yang lalu hingga ke penghujungnya iaitu hari ini, hari terakhir bagi tahun 2014. Lembaran demi lembaran kita isi setiap hari dengan kisah tersendiri yang penuh warna warni.. Ada hari kita bersuka dan gembira, ada hari kita diuji namun kita tabah, ada hari kita sakit kemudian Allah sembuhkan, ada hari kita jatuh tapi bangkit semula, dan ada hari kita berduka kerana sesuatu tapi kita tersenyum kembali selepas itu. Namun, telah jayanya juga kita akhiri satu lagi jilid kehidupan kita yang terdiri dari 365 halaman cerita yang bakal tinggal kenangan. Ternyata setiap hari selalu berlalu dengan kisahnya tersendiri yang membawa 1001 kisah yang mencipta kenangan penuh hikmah. Alhamdulillah atas segala pengalaman yang mengajar kita erti hidup & syukur. Kalau nak disenaraikan memang terlalu banyak yang manis dan banyak juga yang pahit. Moga kita semua selalu redha dengan ketetapan takdir cinta dari Dia.. 

Malam tadi, mendapat perkhabaran sedih yang sangat mengejutkan saya. Salam takziah buat Muhamad Helmi, si jurutera hati saya atas pemergian abang tercinta akibat kemalangan jalan raya di Kota Lama Kiri, Kuala Kangsar, Perak senja semalam. Al-Fatihah buat Allahyarham Abdul Razak bin Ramli Kamaruddin (Abang Ajak). Moga roh Allahyarham Abang Ajak dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan hambaNya yang soleh. Moga si jurutera dan keluarga besarnya tabah serta redha menghadapi kehilangan ini. Aamiin ya Rabb. Sungguh Allah sangat menguji jurutera saya. Mendapat perkhabaran sedih ketika sedang sibuk menyiapkan tugasan universiti dan lagi 2 hari hendak menghadapi peperiksaan akhir semester.. Inalillahi waina ilaihi rajiuun. T_T Moga awak terus diberi kekuatan serta dipermudahkan segala urusan. Doa qish selalu mengiringi si jurutera dan keluarga In Sha Allah..

Sesungguhnya bagi saya, pengakhiran tahun 2014 bagi saya dan mungkin bagi kebanyakan ummah di seluruh dunia juga sememangnya agak mengharukan lantaran beberapa tragedi serta ujian yang tidak putus putus Allah telah hadirkan buat hamba hambaNya. 2014, tahun kesedihan Malaysia. Tahun yang penuh duka & tragedi. Mudah mudahan banyak hikmah indah yang telah menanti di sebalik semua itu. Ayuh panjatkan doa tulus ikhlas kita buat semua umat Islam di seluruh dunia -- buat saudara seagama kita di Palestin, Syria, Mesir, dan semua negara Islam yang bergolak, buat saudara seagama kita yang tertindas oleh para kafir laknatullah yang zalim, buat saudara seagama kita yang diuji dengan musibah kehilangan ahli keluarga serta harta benda akibat penindasan, bencana alam & kemalangan, buat saudara seagama kita yang selalu hanyut dalam dosa, buat saudara seagama kita yang sedang berusaha untuk mencapai sesuatu, buat ahli keluarga dan sahabat kita yang tersayang, serta buat diri kita semua sendiri.. Moga kita semua berada dalam peliharaan Allah selalu. Moga 2015 datang dengan lembaran baru yang penuh hikmah & lebih bermakna Aamiin ya Rabb. T_T Saya akhiri update entri untuk tahun 2014 ini dengan sepenuh pengharapan semoga kita semua diberi kelancaran atas segala urusan pada masa yang akan mendatang. Mohon maaf buat semua, atas segala salah dan khilaf saya sepanjang tahun 2014 ini. Mohon diampunkan segalanya.. Mohon maaf juga jika ada perlakuan saya yang tidak menyenangkan hati mana mana pihak. Sesungguhnya yang baik semuanya datang dari Allah SWT, yang buruk datang dari diri saya sang pendosa ini, dengan izin dari Allah jua. Wallahua'lam..

-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

Random Cikitt~

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum wbt & hi hi awak! ^^

Pada suatu petang Sabtu minggu lepas yang indah.. Burung burung berkicau riang, cuaca tak panas terik. Jalan di KL agak sesak kerana ramai orang keluar jalan jalan. Dua orang gadis ini tidak terkecuali -- Qish budak ninja pelancongan & girlfriendnya Hasinah si budak medik. Mereka menaiki Perodua Viva yang dipandu oleh Hasinah menuju ke suatu tempat. Iyaa.. Suatu tempat bernama Sayang You di Semua House, KL. Apa tujuannya? Biarlah rahciew~ Hehe. Dalam kereta yang berhenti semasa jalan agak sesak berhampiran parlimen, si budak ninja pun memulakan langkahnya...

Hasinah ohh Hasinah sayang..
Iyaa jaja kucing yang comel~ 
Hasinah happy tak keluar dengan kita?
Happy! Happy! 
Ermmm. Joget sikit.. 
Lalalalalalala~
xD xD xD 

....
....
....
....
....
....

Nanananana Ganu kite~
Nanananana Ganu kiteeee~ ♪ ♫


P/s: Kita bosan sebenarnya. Hujung minggu kedua bulan Disember ini sangat relax setelah beberapa minggu kepenatan tak cukup rehat. Alhamdulillah ala kulli hal.. Dapat juga lah bersenang lenang di rumah. Hihi. Niat di hati nak melancong ke Johor hujung minggu ini tapi apakan daya masa macam tak kena je, macam tak boleh lagi je. Mama dan adik Pony dah selamat berada di Kelantan pergi jalan jalan. Hmmm. Tunggu lah kalau ada rezeki nanti yaa. ;') Entri random sebab saja nak release tension. *panjangnya p/s awokkk qishhh* -__- Jangan marah aaa.. Nanti kena jual. Ekekeke. xD :p

-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

Souls & Ukhwah.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum wbt & hello awak! ^^

Here I have a nice sharing that I found on a Facebook page. It's about the ukhwah among people Masha Allah.. It's really interesting thing to find out. Hmmm. By the way, have you noticed when you meet a particular brother or sister for the first time, you get along with them instantly? You agree on most things, you feel comfortable in their presence and most importantly you talk to them as if you have known them for years. You even express yourself in a way that would take you months or even years with other people. You don't hold back what you want to say and can express yourself freely in their presence.

After meeting them a few times you have a firm attachment to them and proudly proclaim them to be your brother or sister. The Prophet (sallallahu alayhi wasallam) described why this happens,

A'isha r.a narrated that the Prophet s.a.w said: “Souls are troops collected together and those who got along with one another (in the realm where souls existed before entering physical bodies in this world) will have an affinity with one another and get along (in this world)." [Bukhari, 3158; Muslim, 2638]

So the brothers and sisters that you love and cherish in this world are with you for a reason. You were joined together before you were born and you exist in harmony together as brothers in this world as a result of that attachment. Al-Khattabi states that people are attracted to those who are like them and people’s souls recognize one another according to their nature. If they are similar they will get along and if they are different they will not get along.

Finally this sums things up. Ibn Hibbaan narrated: Ibn Abbas saw a man and said, "Indeed he loves me.’ His companions asked, ‘And how do you know?’ He said, ‘Because I love him and souls are like recruited soldiers, those that recognize one another unite in harmony and those that do not recognize one another are at an aversion." - [Rawdah Al-Uqalaa, 1/108].

Alhamdulillah ala kulli hal! What a great knowledge that I've discovered today. :'D Let this cause us to have more appreciation and being thankful for having the good people that Allah has sent to cheer up our life. May Allah bless our brothers and sisters and may we all meet in the gardens of Jannah under the Shade of Allah. Aamiin aamiin ya Rabbal alamin~

-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

This Is So True..

Hmmm. Isn't it? :P


Work to live, don't live to work. Enough said..

@qdfoodjourneys on Instagram.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum wbt & hello awak! ^^

Alhamdulillah ala kulli hal.. adios November 2014 and bienvenido December 2014! Masha Allah how surprising because now we're already in the finale of year 2014 and next month we gonna step into the all new year of 2015, month of January will come back to create another 1001 of new memories. May Allah ease our matters and everyone matters Aamiin Aamiin In Sha Allah. ^^ By the way, this is only another sneak peek entry from me. Hihi. #sajanakbagitahu~ Here comes the new Instagram account of mine, @qdfoodjourneys on board Alhamdulillah yeayy! :p Apa motif? Lol. There we go.. Saja suka suka because all this while I've been uploading too many pictures of foods in my own personal account so I think it's not really good in a way sebab nanti orang pun serabut agaknya like.. "amende lahh budak qish nii asyik upload gambar makanan jee" haha. Another reason is because all this while memang I've been thinking of creating a special account only to upload food pictures, since that this girl loves to makan makan, taking food pictures and pastu bising sebab memory phone penuhh pastu serabut sebab sayang nak delete so, this is a good solution I guess. Haha.


Hmmm.. No.. No.. I'm not gonna invite anyone to follow because this account is nothing more than just displaying foods. Haha. But in case if you're really interested to follow it, why not and you're welcome to do so In Sha Allah. ^^ Or else, kalau rasa lapar, nak cuci cuci mata tengok makanan ke, feel free to look up for the hashtag #qdfoodjourneys on Instagram. So far after a month having this account, rasa puas hati sebab dah ada tempat yang sesuai untuk gather all the collections of my food journeys pictures. Haha. Dah selesai dah masalah "sayang nak delete gambar", and there we go, finally I have my very own food pictures journal. :P Tak menahan betul budak ini. By the way, collection gambar gambarnya ni adalah dari tahun 2013 - 2014. Tak seberapa semenggah pun gambarnya plus takda lah banyak mana kann.. Kalau tengah rajin baru ambil gambar tapinya selalunya most of the time I've no time for picture since that I can't hardly keep calm and holding on before digging in my food! Ohor. By the way, that is all from me for today's entry.. Again, Adios November & enjoy your last pieces of 2014 to the fullest, buat awak yang membaca! ^^ Wassalam~

-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

4 Kinds of Men?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Assalamualaikum & jumu'ah mubarakah!
Just another sneak peek to break the silence. :P
It has made myself to think!


P/s: I'm not sure of from what source/book/whom the words came from but I found that it's interesting.

- والله علم -

Faiza Azamta Fatawakkal Alallah.


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Hai awak yang membaca! ^^

"Your dream doesn't have an expiration date. 
Take a deep breath & try again."

*breath in deeply* *coughing* *grab inhaler*
Thus....,

Attempt failed! *sebab asma*


Hahahaha. Jahat budak qish ni demotivate orang lain pula. Jangan terpengaruh awak! Saja nak drama. Haha. Hmm the above statement (highlighted in red font) is somehow very true & acceptable. Not just for our dream but for the things that we're currently working for as well. We shouldn't stop trying our best until the end of the world.. Sebab apa? Dengan kasih sayang Allah, tiada yang mustahil. Ehe. Actually it's depending on we ourselves.. On how we're working on it? Our prayers, our efforts, our initiatives & our trust towards Allah's planning. Easy formula -- DUIT (Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakkal). May Allah ease everything for everyone In Sha Allah.. :)

فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
"Apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepadaNya." - [QS 3:159]
Entry ini khas buat seseorang yang 256km jauh di selatan sana namun sentiasa dekat di hati saya. Ihiks. Moga Allah permudahkan segala urusan si jurutera yang sedang gigih struggle untuk menyelesaikan FYP beliau. Doa saya yang tidak putus putus -- moga Allah sentiasa terangkan hati awak, lapangkan dada awak, datangkan ketenangan yang tidak habis serta berikan ilham yang mencurah curah buat awak si jurutera. Aamiin aamiin ya Rabbal alamin.. *Awak yang membaca tolong Aamiin-kan sekali yaa. Masheh!* ^^

Saya sentiasa support awak all out, all the best that I can from here In Sha Allah.
Yang degil & banyak songeh, namun tulus & setia, Bunga Espadrilla :)

-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

Ukhwah Fillah @ Walimah Kak Suffiyah.


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Hai awak yang membaca! ^^

*This entry might gonna be a long long entry.*

Alhamdulillah ala kulli hal.. It's Friday! Jumu'ah mubarakah wa salam sayyidul ayyam.. This lately I was in a super hectic *lah sangat*, tiredful & busy condition *lah sangat*. But yeah memang betul pun sebab cuti weekend pun sentiasa terisi dengan macam macam aktiviti serta hal berbangkit yang menanti maka selalu tak cukup rehat & tahu tahu cuti habis macamtu pun tak dapat nak bersenang lenang. T__T Ini semua asbab hal donya yang tak sudah sudah membelenggu minta diberi perhatian sekurang kurangnya sampai hujung tahun ni. May Allah ease everything, Aamiin aamiin ya Rabb.. By the way, bila cakap pasal blog, dah lama tak update kisah kita, hal seharian kita kat sini kann. Sebabnya kenapa? Sebabnya tak punya masa untuk dicelah lantaran dah zibi kerja dan lagi satu sebab kita pun takda benda menarik yang nak dikongsi sehari harinya.. ^^" Tapinya, tempohari berlangsung kejadian yang sangat indah mengungguli takhta kenangan indah bagi tahun 2014 yang hampir menutup tirainya ini Masha Allah.. What was that? There came the day, where a bunch of beautiful bidadari dunia gathered all together in a place to celebrate the beautiful wedding of Kak Suffiyah Ramadhani (Kak Sue) & his zauji. My first experience ever of attending the niqabis wedding. Masha Allah!

Simply take a look at all the photos..
And just let they do the talking! Hehe.

It was me with the beautiful Queen Bidadari of the day, 
Kak Sue & one of the new friend that I met there, the cute Kak Hafiza. 

Ukhwah Fillah Abadan Abada~ 
from behind: Kak Amy, Kak Mariana, Eyka, Kak Gee, Kak Nawal..
*pause kejap sebab takleh cam sebab nampak sama* Hee. *resume* 
 Kak Rina, Shida (adik Kak Sue), Kak Dani Edleen, Kak Ummu Sakinah, Kak Eija. Fuhh. Harap betul. Haha!

The beautiful Queen Bidadari of the day, 
Kak Sue with the adorable Kak Yan. Masha Allah..

The beautiful Queen Bidadari of the day, 
Kak Sue with the gorgeous Kak Aida Rabbayani. Hiks.

Kakak kakak bidadari Mawaddah Minallah be the dulang girls.. 
Semua dah kahwin & dah ada anak yaa tapi macam anak dara kann.

Maaf kualiti gambar tak berapa cantik sebab kita pakai phone murah je. Uhuk. By the way, Alhamdulillah ala kulli hal.. Allah has ease my matters during that day to meet all the bidadari for the first time ever Masha Allah. A very nice & memorable ukhwah fillah gathering in Kak Sue punya Raikan Cinta. ^^ Lepas dapat tahu je Kak Sue punya walimah nanti dibuat di rumah ayahnya di Gombak, terus cakap Kak Sue kita nak attend walimah then terus dia minta address untuk pos kad jemputan. Memang rezeki lah! Hehe. Sebab ingatkan Kak Sue akan buat di Johor or Melaka apparently, it's a blessed that I will be managed to attend her wedding in Gombak. Alhamdulillah.. Dapatlah juga kita nak jumpa dengan Kak Sue, Kak Yan serta ukhti yang lain nanti. Yeayy! Seminggu lebih awal dah belikan present untuk Kak Sue as the wedding gift sebab dah teruja sangat agaknya. Kemudian beberapa hari sebelum tu lagi dah mula buntu memikirkan macam mana nak pergi ke venue kenduri memandangkan agak jauh dari KL & takda sesiapa yang boleh teman kita kesana. Huhu. Mula mula fikir nak pergi seorang diri macam segannya ya Rabbi sebab tak pernah lagi sebelum ini attend kenduri walimah seorang diri. And then, dah takda pilihan lain. Cekalkan hati pergi sendiri! Kemudian buka pula Google maps nak tengok public transport access untuk ke rumah kenduri.

Her wedding card. Yes.. 
Kak Suffiyah & Kak Nur Hafiza is the same person. :)

Malam sebelum tu, payah nak tidur I tell you sebab nervous plus excited sangat agaknya siap dah iron pakaian yang nak dipakai awal awal lagi. Tengok budak ni punya melampau. Hihi. Esokkannya, jam 11 lebih dah keluar rumah. Tak sempat juga nak attend akad nikah sebab Kak Sue nikah jam 9 pagi. Dari kawasan rumah, saya naik bas U432 ke monorail station Hang Tuah, naik monorail ke KL Sentral untuk exchange naik Putra LRT menuju terminal Gombak. Gigih tak gigih sebab banyak transport kena exchange kan. Nak buat macam mana.. ^^" Dah rancang dari sana nanti nak tumpang solat Zohor di surau terminal then naik bas laluan ke UIA untuk ke venue walimah di Kolej Vokasional Gombak. Alhamdulillah dapat naik tapinya kita sesat dalam UIA sebab rupanya bas tu tak lalu venue. Wuu. T_T Alkisah, kebetulan Cik Noni my aunty ada attend sport day sekolah anaknya, International Islamic School dekat dalam UIA. Waktu dalam bas kerisauan, bas tu berhenti kat Stadium Saidina Hamzah tu terus kita turun kat situ bila nampak ada event sukan tu. Sekali bila call Cik Noni, konon nak minta tolong dia hantar ke venue, dia kata dia dah balik rumahnya di Menjalara sebab kepenatan. Okayy it will be quite an adventure for you qishh. Haha. Bertabah juga lah dengan pakaian serba hitam sambil mengangkut hadiah, kita berdiri tepi jalan dalam UIA yang sunyi menanti kalau kalau ada teksi sesat ke. Alhamdulillah ada teksi yang sudi hantar ke venue. Yeayy! Ada hikmahnya Alhamdulillah.. Rupanya kalau naik bas ke sana pun agak jauh sebab tempat tu besar. Gigih pula awok nak jalan kaki kan. ^^" Bila si gadis sampai tu, turun teksi terus disambut oleh ibu Kak Sue di perkarangan rumah. Eh? Tak nampak pun kakak kakak ninja yang lain? Tetiba saya disapa oleh seorang uncle yang memperkenalkan diri sebagai ayah Kak Sue. Dia panggil Shida adik Kak Sue minta saya terus dibawa berjumpa Kak Sue yang sedang bersiap di bilik pengantin. Malunyaa.. >.< 

Alright.. Exciting moment bila terus dapat tengok wajah Kak Sue at our very first meet up! Masha Allah she's so pretty Masha Allah.. Dah jumpa Kak Sue kita turun bawah balik duduk bersimpuh depan pelamin sambil berangan menanti kehadiran kakak kakak bidadari yang lain. Rupanya mereka bertapa di masjid UIA untuk rehat sekejap & solat Zohor. Waktu itulah tetamu mula ramai & Kak Hafiza pun muncul menegur lantas memperkenalkan diri. Tak lama lepastu semua kakak kakak bidadari Mawaddah Minallah pun tiba.. Dan mula lah adegan air mata gembira, terharu, teruja, salam peluk cium sambil mention nama Facebook masing masing sebab nak cam kan. Haha. Almaklumlah sebab semua pakai niqab kann. Tapinya ada juga yang kita dapat cam sebelum mereka kenalkan diri. Ihiks. Yang pasti, budak ini adalah satu satunya ninja kat situ yang masih muda belum kahwin. Yang paling muda dalam kalangan kami pula ialah Eyka, ibu kepada Mikhail yang setahun muda dari qish. Hehe. Lama juga lah kita dekat kenduri tu sebab lepas makan semua leka duduk sembang sambil photoshoot dengan pengantin. Banyaknya gambar yang diambil oleh si gadis sendiri dan photographer tapi takyah lah nak taruk semua di sini kot. Buat syarat je dah lah iyaa ke tidak? By the way, sebab kitorang upload gambar gambar waktu walimah tempohari, teruk kena condemn dengan golongan manusia sok suci al ostad wa ostajah yang sangat lantang memperjuangkan isu "niqabis takboleh upload gambar!", "niqabis kena pakai serba hitam!" "niqabis cannot selfie, niqabis tabarruj!" bla bla bla. Biasalah donya kan, ramai orang cemburu tengok kelebihan orang lain. Sedikit ujian buat Kak Sue & para bidadari semua Alhamdulillah.. Moga Allah ampunkan dosa mereka yang mengumpat, memfitnah dan mengeji kakak kakak bidadari saya. Allahurabbi.. T_T

Ohh yaa.. Qish mula kenal dengan kakak kakak bidadari ini di mana? Semuanya bermula di Facebook sebenarnya.. Hehe. Di Facebook lah muka berkenalan, menjalin ukhwah fillah sebelum dapat bersua buat pertama kalinya dengan izin Allah. Sesungguhnya yang belum mendampingi serta mengenali tak layak nak cakap bukan bukan atau beri tohmahan tak baik kepada orang lain. Hanya Allah sebaik baik penilai & mampu menilai setiap daripada hambaNya mengikut pengetahuanNya.. Kakak kakak bidadari para ukhti kesayangan yang dimuliakan Allah, sesungguhnya pertemuan tempoh hari memang sangat sangat indah. Hihi. Semuanya happening, kelakar, ramah, sporting pastu walaupun itu pertemuan kali pertama qish dengan mereka, terasa macam dah kenal cukup lama Subhanallah. Memandangkan si gadis datang sendiri menaiki public transport, masing masing menawarkan diri nak hantar pulang walaupun duduk berjauhan dari kawasan rumah saya di tengah Kuala Lumpur. Akhirnya saya dihantar pulang oleh Kakyan, pengapit of the day. Alhamdulillah.. Kakak kakak bidadari yang baik & penyayang, moga ini bukanlah yang pertama & terakhir.. Moga akan jumpa lagi pada perjumpaan akan datang kalau ada rezeki & umur yang panjang In Sha Allah.. Nak tengok video sekitar majlis Kak Sue yang diupload oleh Kak Aida Rabbaniyin? Tekan link di bawah, In Sha Allah. Senyum sorang sorang lepas qish tengok Masha Allah. ^^"


Last but not least, moga ukhwah fillah yang terjalin berkekalan hingga ke jannah. Aamiin aamiin ya Rabb. Buat pengantin baru Kak Suffiyah & rakan sekerja qish, Kak Nadia, yang baru juga mendirikan rumahtangga tempohari, barakallahu lakuma wabarakah alikuma wajamaah bainakuma fil khair! Moga rumahtangga yang dibina dipenuhi sakinah, mawaddah, warahmah & semoga cinta kalian bersama suami masing masing kekal bercambah hingga ke Jannah.. In Sha Allah. Thank you for reading! ^^

-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

Niqab.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Niqab,
Secebis kain yang menutupi muka si hawa,
Engkau sering disuarakan,
Atas nama penyekat kebebasan seorang hawa,
Namun mengapa mereka tidak mempersoalkan,
Hak seorang hawa yang mencintaimu?

Niqab,
Secebis kain yang menutupi hawa solehah,
Engkaulah yang sebenarnya menaikkan kehormatan si hawa,
Demi menutup malu mereka,
Serta mengajar mereka,
Tentang harga diri pemakaimu,
Kepada masyarakat luar..

Niqab,
Secebis kain yang menutupi wajah si hawa,
Sungguh aku nyatakan dengan lantang,
Aku amat cintakanmu,
Dan sungguh tidak akan ku tinggalkanmu,
Selagi tiada darurat menimpaku,
Dan takkan ku tanggalkanmu,
Hanya kerna seorang Nas yang memperlekehkanmu..

Niqab,
denganmu aku menyedari erti kebebasan seorang hawa,
Sambil berhijrah atas nama Allah dan RasulNya..

-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

Cinta..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Adakalanya cinta itu tumbuh tanpa bertemu, meskipun banyak yang meragukan dan tidak percaya itu boleh terjadi. Ada juga seseorang hidup bersama tanpa adanya rasa cinta tapi mampu bertahan sampai mati tanpa saling menyakiti. Adakalanya persahabatan menjadi cinta walaupun tidak sedikit cinta jika putus tak dapat menjadi sahabat lagi. Ada juga seseorang bertahan mencintai dan cukup bahagia dengan cintanya meskipun ia tak dapat memiliki yang ia cintai. Adakalanya cinta tumbuh ketika telah hidup bersama dan bahagia walaupun awalnya susah untuk menyesuaikan diri. Ada juga seseorang menderita bercerai berai kerana hilangnya rasa setia dan kejujuran meskipun pada awalnya mereka saling mencintai. Anugerah cinta sungguh unik sekali hingga tidak tercapai dek akal untuk difahami kerana ia adalah rahsia hati yang tersembunyi..
Betapa cinta itu sesuatu yang misteri dan sukar difahami. Namun cinta harus dijaga dan dipelihara sampai akhir nanti, walaupun deritanya pernah dialami. Cinta kurniaan terindah dari Illahi.. Menjadi salah satu syarat kebahagiaan dan sebab untuk kita terus bertahan untuk hidup di atas dunia ini. Tanpa cinta, hidup bagaikan mati. Cinta yang sejati hanya cintakan Illahi, cinta ayah bonda tulus suci selamanya, cinta saudara masa berada hanya sementara, cinta sesama insan suburkanlah dengan ketaqwaan. Salam penuh rasa cinta kerana Allah.. :)
-سبحان الله الحمدلله لا اله الا الله الله اكبر -

Jika Awak..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Jika awak mencari pendamping hidup yang cantik, 
sayang sekali itu bukanlah saya,
kerana saya hanyalah gadis yang berwajah biasa.

Jika awak mencari pendamping hidup yang kaya, 
sayang sekali itu bukanlah saya,
kerana saya hanyalah gadis yang tidak berharta.

Jika awak mencari pendamping hidup yang berdarjat, 
sayang sekali itu bukanlah saya,
kerana saya hanyalah gadis yang berketurunan biasa.

Akan tetapi..

jika awak mencari gadis yang mahu dibimbing,
jika awak mencari gadis yang mahu dipimpin,
jika awak mencari gadis yang mahu patuh kepada suami,
jika awak mencari gadis yang mahu berbakti kepada suami,
mungkin itu ada pada saya kerana begitulah kemahuan saya.

Saya ingin dibimbing oleh suami,
saya ingin menjadi makmum yang baik,
saya ingin mengabdikan diri dengan tulus,
saya ingin berbakti dengan ikhlas buat suami saya nanti..

Kerana redha seorang suami itu adalah segalanya buat si isteri,
yang akan lebih memuliakan diri seorang isteri di mata TuhanNya.

-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

A Sharing on Marriage.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Dear fellow readers, may Allah bless you always. ^^

Hello you! Alhamdulillah ala kulli hal wa astaghfirullah min kulli zanbi.. It's been 12 days since we have entered the new year of 1436 Hijrah. Happy 12 Muharram everyone! Let's keep on walking in His path, continue our journey in Dunya as His devoted caliph, living our life only for the sake of His redha and to achieve His jannah! In Sha Allah.. Hmm. By the way, I don't want to talk a lot here. Actually I came across an article in Facebook about "Marriage". Ehem yesss, I repeat, "Marriage"! Hee. And I found that it's so interesting uhmm why not I share it over here so that anyone could read this including myself. Ohor. :P So, let's keep calm and read with Basmallah.. :)


Prophet Muhammad saw said:
"The Most blessed Nikah is the one with the least expenses." - (HR Bayhaq)

What is stopping you from completing half of your Deen by getting married? Is it university, fear of responsibility, commitment, cold feet, career, a bad experience, etc? Remember that Shaytan wants to do everything possible to keep you alone and away from making a family with a home, and he also works even harder to break that family and the home. Maybe you don't really know the value of getting married and it's importance in Islam. So this is a must read for you, please continue reading until the end.

Ibn Mas’ood said: 
"If I only had ten days to live and I knew that I would die at the end of them, 
and I had any desire to get married, I would get married, for fear of fitnah (temptation)."

*****
It was narrated that Sa’eed ibn Jubayr said, Ibn ‘Abbaas said to me: 
"Have you gotten married?" I said: "No." He said: 
“Get married, for the best of this ummah are the ones with the most wives.” 
Narrated by al-Bukhaari (5069)

*****
Ibraaheem ibn Maysarah said, Tawoos said to me: 
"Either get married, or I will say to you what ‘Umar said to Abu’l-Zawaa’id, 
nothing is keeping you from getting married except impotence or immorality."

*****
If you have something that you want to achieve – such as a certificate, a position, a project and so on – and you say that you want to achieve that first, then you will get married, we say to you: why are you ignoring marriage for that reason? 

Marriage has never been a barrier to achieving things, rather in most cases it is a support and a help. That is just the whispering of the shaytaan, which he has instilled in the minds of many young men and women so that it has become prevalent in our culture and society, and you hear many of those who have delayed their own marriages or the marriages of their sons and daughters saying such things, and our society has become burdened with problems resulting from large numbers of single men and women, and the delay of marriage, but despite that we have not seen any achievement, development or progress, whereas the first generation of Muslims used to hasten to do good and they did not delay marriage, and their achievements were the greatest and most complete of achievements.

What is required is to work hard to get married, and no young man or young woman should delay marriage for the sake of studies, because marriage does not prevent any such thing. It is possible for a young man and women to get married in order to protect their religious commitment and morals, and enable them to lower their gaze and protect their chastity and to complete half of their Deen. 

Marriage serves many purposes, especially in this day and age of fitnah (temptation). Because delaying it is harmful for both young women and young men, every young man and every young woman should work hard to get married if there is a man who is compatible with the woman, and if a man can find the right woman. And over and above all that, how about if you realize that marriage will protect half of your Deen? 

It was narrated from Anas ibn Maalik r.a that the Prophet saw said: 
"Whomever Allah has blessed with a righteous wife, 
He has helped him with half of his religion, 
so let him fear God with regard to the other half." 
Narrated by al-Haakim in al-Mustadrak (2/175).

How about if you realize that by getting married, 
you will have followed the advice of the Messenger of God saw when he said: 
"O young men, whoever among you can afford it, let him get married, 
for it is more effective in lowering the gaze and guarding one’s chastity." 
Narrated by al-Bukhaari and Muslim.

How about if you realize that by producing a righteous child you will have ongoing charity (sadaqah jaariyah), if you raise him with good morals and faith, and you will be rewarded for your marriage if you seek the reward with Allah(God) for that? By getting married, you will be protecting yourself, lowering your gaze, and closing the door to one of the greatest means by which the shaytaan deceives people. You may not feel the seriousness of that now, but fitnah (temptation) may come from places a person does not realize, so you should be keen to close the door before it is opened without you realizing it. 

The Prophet Muhammad saw said: 
"I have not left behind me any fitnah (temptation, trial) more harmful to men than women." 
Narrated by al-Bukhaari and Muslim. 

Today women are also tempted big time with all of the immorality that is out there. So Instead of falling into the Major sin of Zina (sexual immorality, fornication, adultery, illicit sex, etc.) get married. What in the world are you waiting for? Marriage is a source of tranquility and peace, and it is the best of the pleasures of this world. In it is that which God has made a sign for His slaves, and He has mentioned it in His Book the Quran so that they may think and ponder the greatness of His might, may He be glorified and exalted. God Almighty Allah says (interpretation of the meaning),
"And among His Signs is this, that He created for you wives from among yourselves, that you may find tranquillity in them, and He has put between you affection and mercy. Verily, in that are indeed signs for a people who reflect."[QS 30:21]
Can there be any hesitation after this? Be resolved,committed and determined and put your trust in Allah and work towards it, and Allah will help you, and will provide you with a righteous wife or husband who will help you to obey your Lord and He will bless you with righteous offspring who will be a stored treasure for you with Allah in the Hereafter.  Marriage is also among the good matters that one should take the initiative and work towards to accomplish; Allah says (what means), 
"For each [religious following] is a direction toward which it faces. So race to [all that is] good. Wherever you may be, Allah will bring you forth [for judgement] all together. Indeed, Allah is over all things competent." - [QS 2:148]
So, it is not wise to delay marriage, rather obstacles should not be put to prevent it, especially in regard to women because if they are advanced in age, they will have a much harder time for someone to propose to them, and therefore, they would remain unmarried. There is no doubt that this causes sorrow and misery in this worldly life while much benefit is lost because of that. So what are you waiting for after all of this has reached you? Make dua, get serious, talk with your family and work hard to get married so that you can complete half of your Deen and get to Jannah. Remember that..

"Restraint is praiseworthy except in three things." 

People asked, "And what are they o Abu Bakar?"

He replied, 
"Make haste to do the righteous deed, hurry to conduct the funeral of your deceased,
and marry the girl in your charge to a suitable man [as soon as you find him]."
Saidina Abu Bakar r.a.

And don’t forget the most important thing to look for in a person is their Deen, Manners & Character and keep it simple don’t complicate things. Masha Allah.. It's a long entry with full of advises isn't it? What about you yourself dear Qish Darleena? Why you haven't get married? Uhmmm.. No comment by the way! xD :P May Allah ease my matters, my beloved's matters, your matters and everyone's matters Aamiin Aamiin ya Rabb In Sha Allah. Thank you for reading! ^^

- والله علم -

Blood Vessels?

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Have you ever imagine of how do the blood vessels inside our body look like?
Masha Allah.. Here they are!


"And We have already created man and know what his soul whispers to him, 
and We are closer to him than [his] jugular vein." - [QS50:16]

-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

Kehidupan.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Awak yang membaca, moga dirahmati Allah selalu. ^^ 

*Salah satu kunci kebahagiaan hidup, In Sha Allah!* ^_^ 
2 Benda yang sangat perlu kita lupakan: 
Dosa orang & kebaikan diri kita.

2 Benda yang sangat perlu untuk sentiasa kita ingatkan: 
Dosa kita sendiri dan kebaikan orang lain.

Kehidupan; penuh warna dan penuh dengan kisah. Kadangkala kita di atas kadangkala kita di bawah. Kadangkala kita gembira dan kadangkala kita bersedih. Berjuta rasa berbaur dan beribu emosi selalu membelenggu diri. Hari ini mungkin duduk kita senang lenang berbahagia tapi tak semestinya esok akan duduk dalam keadaan yang sama. Kalau hari ini kita sedang susah dan sengsara, tak semestinya esok kita akan terus menderita. Asalkan punya doa, usaha, ikhtiar dan tawakkal kita kepada Allah, semuanya boleh berubah bila bila masa walau dalam sekelip mata sesaat dua sekalipun kerana semuanya tak mustahil untuk berlaku dengan izin Dia.. Bi iznillah~ Tapinya, mesti harus punya doa, usaha, ikhtiar dan tawakkal. Bukan duduk tanpa berbuat apa apa merintih mengenangkan nasib diri kita yang tak seberuntung orang lain. Harus selalu optimis! Iyaa ke tidak? :)

Kehidupan terkadang membuat kita merasa letih untuk terus menjalaninya bila mana ada sesuatu yang membuat moral kita jatuh dan kecewa. Kita merasa kita orang yang paling malang dan tidak bernasib baik, kita merasa hidup kita selalu mengecewakan hingga ke tahap kita terus menyungkurkan diri dan mahu berputus asa dengan hidup kita. Kerenah manusia, masalah peribadi mahupun 1001 lagi ujian dalam hidup kita yang menebak seringkala menjadi seakan penamat kepada kehidupan kita. Masha Allah sayang.. Fikirkan semula betapa fitrah kita sebagai hambaNya memang selayaknya diuji dan betapa kehidupan kita di atas dunia ini adalah tidak lebih dari hanya ujian semata mata buat kita. Tabarakallah.. ^^
"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya..." - [QS2:286] 
Hidup kita ini suatu perjuangan dan amanah dari Illahi. Dia menciptakan kita sebagai hambaNya dengan memberi sepenuh kepercayaan kepada kita untuk berbakti dan patuh menunaikan perintah sebagai hambaNya.. Tergamakkah kita untuk mengkhianati kepercayaan yang Allah beri kepada kita? Tergamakkah kita untuk berpaling dari Dia yang selama ini tidak putus putus menurunkan nikmat kepada kita? Ayuh renungkan semula betapa beruntungnya kita apabila lahir dengan suci sebagai seorang khalifah Allah. Diberi peluang untuk mengecapi nikmat yang tidak putus putus sedangkan ada orang lain yang jauh lebih tidak bernasib baik dari kita. Kadangkala kita teralpa dengan ujian nikmat dan bila sampai masa apabila ujian dugaan datang kita rasa terlalu sukar hingga merasa Allah tidak adil apabila menguji kita. Nauzubillahi min zalik.. T_T
"Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain). Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini)." - [QS94:5-8]
Kita hanya ada Allah sebagai tempat kita bergantung sepenuhnya. Sedangkan semua kesayangan di sekeliling kita yakni ibu, ayah, adik beradik serta sahabat kita didatangkan kepada kita dari Allah dan bila bila masa sahaja Allah akan mengambil mereka dari kita. Letakkan cinta Allah di tempat yang paling utama dalam hati, cari kekuatan dari Allah dan letakkan sepenuhnya kebergantungan kepadaNya. Betapa hidup ini terlalu penuh erti jika kita menghayati, menghargai dan menjalaninya semata mata untuk redha Dia.. In Sha Allah.
"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)." - [QS2:214]
Buat diri ini sang pendosa yang mudah sangat lemah dan buat semua para kesayangan yang dirahmati Allah selalu, jangan bersedih dan jangan jatuh tatkala diuji! Atas segala ujian rintangan & ujian nikmat yang Dia datangkan buat hamba hina penuh dosa ini, moga tiba ketetapan yang paling baik selepasnya. Moga tak mudah jasad rebah & tak mudah kaki tersungkur bila ditebak. Moga betah selalu kita menangkis segalanya yang membelenggu. Moga selalu diterangkan hati semua, dipanjangkan usia dalam berkat & dipermudahkan jalan para hamba untuk menuju redha Dia. Moga kita sama sama terus kuat menjalani kehidupan di atas dunia ini sementara menanti waktu dijemput Illahi. Moga pertolongan Allah tidak putus untuk kita terus bertahan membendung diri kita dari maksiat dan fitnah yang membinasakan. Aamiin aamin ya Rabbal alamin..

Terlalu besarnya kursi Allah hingga tak terungkap dengan pujian dan kata kata. Subhanallah, Alhamdulillah, La illaha ilallah, Allahuakbar! Hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan bila kita selalu mengingati Dia, menjadi hamba yang taat kepadaNya. Jangan lupa selalu berselawat ke atas junjungan besar Rasulullah saw. Mudah mudahan kita berada dalam kalangan umat yang memperoleh syafaat dari Baginda jua hendaknya. Aamiin aamiin ya Rabb.. Alhamdulillah ala kulli hal wa astaghfirullah min kulli zanbi. Panjangnyaa entri awak hariniii.. Moga moga bermanfaat buat diri ini dan buat yang membaca. Huhu. SIlakan menegur dan betulkan jika ada salah saya. Ampun maaf dari saya dan terima kasih kerana membaca! ^^


- والله علم -

Heart Beats.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Have you ever thought of how does human's heart beats?

"And certainly did We create man from an extract of clay. Then We placed him as a sperm-drop in a firm lodging. Then We made the sperm-drop into a clinging clot, and We made the clot into a lump (of flesh), and We made (from) the lump, bones, and We covered the bones with flesh; then We developed him into another creation. So blessed is Allah, the best of creators." - [QS23:12-14]
-سبحان الله  الحمدلله  لا اله الا الله  الله اكبر -

Zulhijjah..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum and hello people.. ^^

Alhamdulillah ala kulli hal wa astaghfirullah min kulli zanbi~ All praises to Allah for all of His blessings and I seek for His forgiveness as well. :) Masha Allah.. It's already Monday | 29th September 2014 | 4 Zulhijjah 1435 Hijrah which means we'll be celebrating Eiduladha soon, and in less than 5 days will be the Wukuf Day (9 Zulhijjah) in Arafah which will fall on 3th October, In Sha Allah. Dear people, let's together contribute our duas for all of our Muslim big family from all over the world in Makkah that may Allah ease their Hajj matters, make their Hajj Mabrur and may Allah grant us all an opportunity to perform Hajj soon as well. ^^ By the way, my Tok Abah and Nenek (grandparents from Mama's side) are also a part of the jemaah that are called to perform their Hajj this year. They have reached there since almost 3 weeks ago Alhamdulillah.. May Allah ease their matters and everyone matters Aamiin Aamiin ya Rabb.. :D


By the way, when talking about my life progress, too many interesting things occured everyday and I can't recall every single things to jot down over here. Let's just keep them in memories and may every good things last forever bi iznillah. But then, so far my life is great Alhamdulillah.. Despite the normal mood disorder that occurred every single day. Haha. :p, I think my life was great and I'm looking forward to have more happiness in the coming days. :D Actually been planning to update an entry about the personality test that I've took few days ago but really can't make it because I don't have any free time while I'm at home. *please lah* ~.~ Haha. Might catch it up soon whenever I have time for it In Sha Allah. Just a sneak peek entry to break the silence in this blog. Hope that I will have the efforts to do so and let's not assume that the "soon" from me is the very soon to come as it maybe can turn you down ahahaha. *forgive this budak insecure punya perangai yaa* ^^"

To not make this entry zero with no outcomes, here I have a little sharing of the Quran verse and few hadith about the month of Zulhijjah. Keep calm, take a look at them and practice together In Sha Allah! :D In order to completely embrace Zulhijjah, one should learn and get to know the importance of the month. The significance of this month has been highlighted in the Quran, especially on the first 10 days. So let’s increase our knowledge and receive great blessings and rewards from Allah, In Sha Allah! ^^

“By the Dawn and by the Ten nights, by the odd and even (8th and 9th Dzulhijjah).” 
[QS Al-Fajr 89:1-3] 

"There are no days in which righteous deeds are more beloved to Allah than these ten days." 
[al-Bukhaari] 

The next good deed we Muslims ought to do is to remember and glorify Allah. To do so, recite "Laa ilaaha illallah" and "Alhamdullilah"! In addition, increase in doing good deeds such as praying on time, fasting or doing charity during the 10 days mentioned. It is also sunnah (hadith from: Ibnu Abu Shaybah in al-Musannaf / authenticated by Al-Albanee) to glorify Allah (takbir) from Fajr prayer on the day of Arafah (9th Zulhijjah), up until after Asar prayer on the last day of Tashreeq (11th to 13th of Zulhijjah). After each prayer, to takbir: 

"Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar 
(Allah is great, Allah is great, Allah is great) 

Laa ilaaha illallah, Wallahuakbar 
(None has the right to be worshipped except Him) 

Allahu akbar wa lillaahil-hamd 
(Allah is great and to all praises belong to Him)" 

“There are no days during which good deeds are more beloved to Allah than these 10 days.” 
[Al- Bukhaari] 

The 9th day of Zulhijjah is the day of Arafah, where on this day, the pilgrims gather at the mountain plain of Arafah, praying and making dua to Allah. For those of us who are not in Arafah, it is mustahabb (HIGHLY recommended) to fast on the day of Arafah! By doing so, according to a hadith from Muslim, our sins from last year and the coming year will be "deleted!" Masha Allah! Huhu. Narrated by Abu Qatadah (r.a): The Prophet (pbuh) said: “Allah will expiate for you your sins of the past year and the coming year.” [Muslim]. 

Other than that, for those Muslims who are afford to perform the Qurban, you can participate and doing so by asking for the further details from the nearest mosque/surau and they will tell you how much amount to pay for a part of the Qurban participation. For this year in my place, they charged us RM450 (per part) to participate for Qurban. Well.. The amount might getting more expensive day by day due to the increase in living cost, high price of the Qurban animal but if you're afford for this, why not? We're doing it for the sake of Allah and may He grant us all the best of best for all the deeds that we did all this while if we're doing it Fillah Lillah. Aamiin.. ^^ 

Hmmm. I think I've put too many words in this update and I'm afraid that if I keep typing, this entry gonna turn silly. Haha. By the way, that's all from me for today's update In Sha Allah. Haza min fadhli Rabbi.. Till we meet in the coming entry and thank you for reading.. ♥ 

- والله علم -

Jarak.


Jarak mengajar kita sesuatu..
Untuk lebih menghargai maksud sabar, setia & rindu.

Jarak mengajar kita sesuatu..
Untuk lebih memelihara diri masing masing sebelum tiba waktunya.

Jarak mengajar kita sesuatu..
Untuk kita lebih giat mengumpul doa.

Jarak mengajar kita sesuatu..
Untuk meletakkan Allah di tempat nombor 1 dalam hati kita.

Moga jarak itu akan lebih menyatukan hati hati kita, jika paksinya kerana Allah.
Moga ia bersandarkan kepada Allah semata mata. In Sha Allah.. =)

Tinta Si Dia.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Ini tinta dari hati. Tapi bukan dari hati saya sendiri. Ini tinta dari seseorang yang kiranya bagi saya boleh jadi muhasabah hati dan inspirasi buat diri yang kerdil ini. Tertarik dengan luahan hati kecilnya yang terlihat kecil tapi ternyata besar di jiwa dan sanubari yang tahu menghargai. Saya terbitkan di sini tanpa pengetahuannya dan mungkin bila dia baca nanti entah apa akan ditanyakan pada diri ini. Hihi.
"Izinkan diri coretkan rasa dalam penulisan tak seberapa. Seusia hidup ini. Tuhan bentangkan di depan mata begitu banyak pilihan, dan begitu banyak peluang. Tapi itu tak bermakna Tuhan beri kita banyak masa untuk pilih apa yang kita suka. Tuhan akan hulur tangan, tapi kita pula. Mahu terima dengan suka dan rela, atau dengan paksa dan tanpa cinta? Pilihan dan peluang tak selalu ada. Itu kurnia yang dia tinta tapi Dia tak kata rezeki kita tahu semua. Kalau kita minta dan minta dia mungkin beri peluang kedua. Asal lebih usaha dan doa, tetap percaya Dia maha kuasa lagi mendengar bicara. Tuhan tak jadikan kita manusia tak berjiwa. Dia dah beri semua. Tinggal nak korek rahsia."
-MHRK- 6/9/2014 [a.m.]
P/s: Nampaknya ringkas tapi penuh berisi jika dihayati. 
Bolehlah dia apply jadi co-writer disini nanti yaa. :)


- والله علم -

Engkau & Dia.

Telah aku dilamar seorang lelaki,
Aku kira engkau adalah dia, 
Aku berharap engkau adalah dia,
Boleh jadi bukan, boleh jadi ya..


Kerana engkau sahaja aku cinta,
Bukan tunangku,
Bukan yang nanti menjadi suamiku..


Melainkan dia adalah engkau,
Maka nyata Allah telah mengawalkan syurgaku..

Jun 2014, Yang Manis.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum warahmatullah..
Hai awak yang membaca! ^^

Hari ini sudah masuk Isnin | 15 September 2014 bersamaan 20 Zulkaedah 1435 Hijrah. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Atas hayat yang Dia pinjamkan hingga saat ini, diberi kesempatan untuk terus bernafas pada hari ini. ^^ Selawat dan salam dilimpahkan buat junjungan besar cinta hati umat, Rasulullah saw. Moga ada syafaat buat kita atas segala selawat yang kita limpahkan buat Baginda. In Sha Allah. Sekian lamanya tak mencoret disini Masha Allah. Hoii dekat 3 bulan tak update nii. Mana hilang qishh? ==" Maaf saya sibuk. Tak ada banyak masa untuk diluangkan dengan update blog. Selalu update di Facebook, Twitter dan Instagram sahaja.. Huhu.

Istimewanya hari ini.. ^^ Setelah sekian lama tiada perihal kisah dari si gadis di blog ini, mulai hari ini In Sha Allah tengah cuba nak rajinkan diri untuk mencoret sehabis mungkin apa yang patut dicoret. *tanpa jaminan* Haha. Kononnya sebagai nak memecah sepi panjang yang saya tinggalkan dalam blog ini dan turut atas sebab nak berkongsi apa yang terdetik di hati untuk dikongsi dengan awak yang menjengah ke blog ini. Kalau masih ada reader lagi lah kan~ Haha. *krik krik*

Serba sedikit keindahan bulan Jun 2014.. =) 


 
Ucapan hari lahir panjang lebar dari insan istimewa..
Terima kasih awak. :)

Dah biasa sangat saban tahun diraikan dengan kek..
Tahun ini, saya tak bagi Mama belikan kek walaupun Mama bertegas.
Hanya minta 6 biji donut Original Glaze Krispy Kreme. Hihi.

Bunga cantik dari yang disayangi..
Terima kasih. ^^

Qish Darleena -- 1995 vs. 2014.
21 years of living in this temporary dunya. A year older and a step closer to death. Alhamdulillah ala kulli hal wa astaghfirullah.. All my fully praises to Allah for giving me another day to breath and continue my living to seek for His blessings. Alhamdulillah..From a playful little dreamer to a grown up girl.. How time flew Masha Allah. Terima kasih Bonda & Ayahanda, yang bawa kaklong merasai hidup atas dunia dengan izin Allah. Terima kasih atas segala pengorbanan kalian sepanjang 21 tahun hidup kaklong atas dunia. Moga kalian selalu dicucuri rahmat.. Doakan kaklong supaya jadi bintu solehah buat Bonda & Ayahanda.. :)
Isnin | 16 Jun 2014 iaitu genap 3 bulan yang lalu, telah selamat diri ini melangkah ke usia matang 21 tahun. Syukur lagi yang tidak terhingga. ^^ Kahkah dah basi dah pun oii.. *biarkan je* ==" Haha. Alhamdulillah.. Haa matanglah sangat kan. Apapun, diri ini memang sedang cuba menuju ke arah kematangan seiring usia In Sha Allah. Doakan yaa.. :) Biarlah dah tiga bulan berlalu pun. Apa salahnya kalau nak coret juga dekat blog. Kan kan? :p Haha. Berikut di atas, sedikit dari sejuta yang manis pada Jun 2014 tempohari yang sengaja si gadis coretkan disini walaupun dah 3 bulan lamanya berlalu. Biar jadi kenangan manis yang  utuh sampai bila bila.. Sekian sahaja, yang manis dari bulan Jun 2014. Yang baik dari Allah, yang buruk dari diri saya sendiri dengan izin Allah. Moga dijauhkan kita semua dari hasad dengki serta fitnah yang buruk dan moga Allah redha. Minta maaf jika ada apa apa yang tercela dan terima kasih sudi membaca. ^^


- والله علم -
 

ALL RIGHT RESERVED | QISH DARLEENA 2010-2016 | THIS BLOG IS DESIGNED BY RRAI