HOME ABOUT QISH REMINISCE GALLERY CONTACT ME

من كان لله كما يريد، كان الله له فوق ما يريد
Siapa keadaannya seperti apa yang Allah inginkan;
Allah ada baginya melampaui segala harapan.

8 Rejab.



Assalamualaikum warahmatullah..

Harini tanggal 29 Mei 2012, hari Selasa bersamaan 8 Rejab 1433 Hijrah.. Alhamdulillah, mata dibuka dengan rasa penuh bersyukur atas peluang yang diberi olehNya untuk si gadis terus bernafas di muka bumi ini. Hari bermula dengan rutin biasa sejak tamat asasi beberapa minggu yang lalu.. Pukul 10 pagi masuk ke pejabat namun harini si gadis terlewat sedikit kerana terlajak tidur dan hanya bangun pada pukul 9:30 pagi tadi.. Allahuakbar.. -.-"

Tiba di pejabat, terus siapkan kerja yang ada di meja.. Buat filling, kemas2 sikit meja yang berselerak dengan kertas minit mesyuarat yang dah siap semalam dan Alhamdulillah siap semua kerja harini dalam masa sejam je.. :') Lepastu si gadis pun mula mengadap pc untuk Google itu ini, blog sana blog ni, dan biarkan Facebook sentiasa online. Waktu tengah asyik membalas comment, dapat call dari Mama ajak keluar kejap pergi bank untuk urusan penting.. Lepastu terus menuju ke KL Sentral dalam pukul 12 lebih untuk uruskan semuanya dan rancang untuk balik office lepas lunchtime nanti dalam pukul 3.

Sepulangnya dari KL Sentral, turun kereta, Mama nak naik rumah dan si gadis nak berjalan ke office yang sekangkang kera je dari rumah kami, baru mula berjalan, dengar Mama menjerit panggil si gadis dari depan rumah jiran.. Ingatkan barang tertinggal atau apa.. Si gadis pun patah balik. Rupanya Mama nak bagitau sesuatu.. Apa dia? Dapat berita sedih yang sangat mengejutkan.. Allahuakbar.. Terus rasa lemah kaki ni..


كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ
"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. 
Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan." -(QS. Al-Ankabut 29:57)

Seorang demi seorang kawan si gadis pergi mengadap Illahi.. Betul.. Bukan cerita rekaan ni.. Ramai betul kawan kawan si gadis dan orang orang sekeliling yang meninggal pada usia muda begini. Muhsin, Hafieza, Ammar, dan beberapa orang lagi.. Al-Fatihah buat mereka.. Indahnya kalau Allah mahu bertemu dengan kita. Indahnya dapat bertemu Allah saat dosa kita masih belum terkumpul hingga berpuluh tahun.. Giliran mereka semuanya telah sampai.. Entah bilalah giliran si gadis.. Sungguh bila memikirkan amalan yang sangat cetek, belum lagi cukup sedia untuk menghadapi mati. Tapi mati itu pasti dan bila bila masa sahaja akan menjemput.. Allahualam..

Teringat kenangan dengan Arwah Hanif.. Bercerita tentang dia,  kami sekolah rendah sama dulu tapi sejak masuk sekolah menengah yang makin rapat. Dia suka usik si gadis.. Dia aktif, periang dan peramah.. Dulu dia suka panggil Qish Caca Marba tapi taktahu kenapa lah.. huhu. Arwah budak pandai dan bersekolah di Sekolah Sains Alam Shah sebelum dia berhenti kerana jatuh sakit lebih kurang 2 tahun lalu.. Lepastu memang tak nampak dah Hanif main bola kat gelanggang futsal bawah rumah Qish sejak dia sakit.. Takda dah dia melepak dengan kawan kawan dia lagi.. Yang tinggal hanyalah kenangan.. Diiring doa dan air mata.. Yang pergi takkan kembali lagi.. Moga sejahtera lah Allahyarham di sana.. Dia dikebumikan di Taman Raudhatus Sakinah satu tempat dengan Papa.. In Sha Allah bolehlah ziarah pusara Arwah sekali bila si gadis menziarah kubur Arwah Papa kesayangan Qish nanti..

Hari ini memang betul betul menduga.. Patutlah si gadis sugul semacam sejak semalam.. Rupanya ada benda nak berlaku.. Moga Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Papa, Allahyarhamah Tok Mon dan semua yang telah meninggal dunia.. Moga syurga menanti mereka.. In Sha Allah.. Al-Fatihah..


QishDarleena


Wahai Sayang Yang Bukan Sayangku.


Teman.. Pernahkah kamu merasa satu ketika, kamu ditemukan dengan seseorang yang benar-benar satu kepala denganmu, sehingga kamu merasa dia sebagai teman sejiwamu, tapi kamu harus merasakan penderitaan yang teramat sangat kerana bagaimanapun ‘dia bukan untukmu?

Teman.. Pernahkah kamu ingin menangis sekuatnya dan membiarkan seluruh dunia mengetahui betapa dalamnya luka di hatimu ketika ‘dia yang bukan untukmu’ bagaimanapun juga tak akan boleh kamu lenyapkan dari hati dan fikiranmu?

Teman.. Pernahkah kamu ingin berteriak melepas semua beban dari hatimu namun ‘dia yang bukan untukmu’ itu berada semakin kuat dalam hatimu?

Teman.. Pernahkah kamu begitu merindukannya, bahkan dalam tidurmu kamu masih dan tetap merindukannya walaupun hampir setiap hari kau tahu kamu boleh berjumpa dengan ‘dia yang bukan untukmu’ itu?

Teman.. Pernahkah kamu terus dan terus berusaha untuk menjaga hatimu dan mengisi relung jiwamu dengan terus ‘taqarrub Ilallah’ kerana walaupun kamu sedar bahawa semua ini telah digariskan oleh Allah Tuhan Sekalian Alam sebagai ujian bagimu, kerana Dia teramat menyayangimu?

Untukmu ‘sayang yang bukan sayangku’, saat aku tengah bergelut untuk lebih kaffah memasuki dan menjalankan ajaran agamaku, saat aku berusaha menyalakan kembali ghirah ke-Islamanku yang sempat redup..

Kamu datang padaku membawa kesejukan, membawa semangat perjuangan untukku sehingga kebimbangan tak lagi menyerang dan perlahan menyingkir dariku.

Wahai ‘sayang yang bukan sayangku’, aku sedar betapa dirimu tak boleh ku salahkan begitu sahaja. Bahkan aku selalu berhusnuzhan terhadapmu, kerana aku yakin kamu pun mungkin tak menyedari bahawa dirimulah penyebab semua ini.

Wahai ‘sayang yang bukan sayangku’ sebenarnya ingin ku tanyakan kepadamu banyak pertanyaan yang tak boleh ku temukan jawabnya, kerana hanya dirimu yang tahu jawapannya.

Ya Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Ya Allah Ya Aliim, sesungguhnya ENGKAU Maha Mengetahui.
Ya Allah, sesungguhnya hanya ENGKAU lah tempat kami bergantung.
Ya Allah, sesungguhnya ENGKAU Maha Kuasa atas segala sesuatu.
Ya Allah, sesungguhnya ENGKAU Maha Urus semua urusan makhluk.
Ya Allah, sesungguhnya ENGKAU Maha Mencintai dan Memelihara.
Ya Allah Ya Ghaffaar, sesungguhnya ENGKAU Maha Pengampun.

Betapa ku memohonkan kepada-Mu..

Bila rasa yang pernah ada padaku untuk ‘sayang yang bukan sayangku’ adalah hal yang salah dan tidak Engkau redhai, ampunilah aku. Hamba-Mu yang berlumuran dosa ini.



♥Buka Buku Baru. :)


Assalamualaikum warahmatullah..

"Life is like a book.. We always turn to new pages and grow into a new chapters,
but we always hope that we all get a happy ending.."

Wallahualam.. Setiap dari kita harapkan permulaan yang baik dari sebuah pengakhiran yang berlaku. Tak kira lah sama ada pengakhiran itu datang dari sesuatu yang baik mahupun jua yang tak baik.. Semua orang mahukan yang terbaik dalam hidupnya kan.. :) Tak terkecuali si gadis juga.. Selepas beberapa rintangan dan dugaan dihadapi yang memungkinkan si gadis kecundang dalam melaluinya, Alhamdulillah saya rasa semakin betah nak hadapi hidup yang serba menduga ini. Dalam meniti kedewasaan usia, mungkin cabaran dan dugaan yang dihadapi boleh mematangkan kita.. Siapa tahu kan.. huhu.

Seiring dengan pertambahan titik pengalaman dalam lingkungan kehidupan, *ececehh* si gadis nekad mengubah wajah blognya ke wajah yang baru, yang mungkin kelihatan lebih sesuai dengan jiwa sendiri.. Warnanya merah jambu..hihi. Buat yang dah sedia maklum yang merah jambu ni memang kegemaran tuan empunya badan.. Tapi entah kenapa warna tema blog ini sebelum ini adalah merah, hitam dan putih..huhu. Kali terakhir Qish tukar 28 September 2011 dan lebih kurang 8 bulan jugalah blog si gadis bertahan dengan tema dulu tu. :)



Idea nak ubah blog tiba-tiba datang dengan tak sengaja.. Dan dilakukan dalam masa sejam kut. hee. Dia tak boleh plan kalau benda macam ni sebab kalau plan mesti tak menjadi.. Tadi tak plan Alhamdulillah jadi plak. :3 Tema blog ni, "Buka Buku Baru". Nampak header kat atas tu si gadis tengah pegang buku?huhu. Buka jelah buku apa2 kan janji yang berfaedah dan bawa manfaat. Alhamdulillah.. Moga anda terus rajin nak menjenguk ke sini lagi.. Terima kasih buat yang sudi menjenguk baik yang menonjolkan diri mahupun silent reader. Jazakallahu khairan kathira.. In Sha Allah..

QishDarleena


♥Tips Untuk Kecantikan Muslimah.




⊰♥⊱ Untuk kecantikan anda, ber’make-up’lah ke salon IMAN.


⊰♥⊱ Tundukkan pandangan, nescaya mata semakin JERNIH.


⊰♥⊱ Warnai bibir dengan lipstik kejujuran, nescaya bibir semakin MANIS.


⊰♥⊱ Merahkan pipi dengan rasa malu, nescaya semakin MENAWAN.


⊰♥⊱ Cucilah rambut dengan jilbab penutup yang rapat, nescaya akan AMAN.


⊰♥⊱ Bersihkan dari dosa dengan sabun istighfar, nescaya jiwa semakin PUTIH.


⊰♥⊱ Terapkan lulur kasih sayang, nescaya semakin LEMBUT hati anda.


sumber: http://pakarcinta.com

Selamat Datang Baby. =)



Assalamualaikum warahmatullah..

Ketika anda membaca entry ini, si gadis mungkin dah selamat menjejakkan kaki di bumi Kuala Krai, Kelantan untuk percutian pendek bersama Mama tersayang.. Entry ini si gadis draftkan sebelum si gadis bertolak ke Kelantan. Yakni, pada hari Jumaat ketika berada di pejabat dalam keadaan tiada kerja yang nak dilakukan. hee. Alhamdulillah.. Mungkin sekarang saya berada di rumah Aunty Nik Suria (kawan baik Mama) di Taman Guchil, Kuala Krai, Kelantan. :)

Saya nak bercakap tentang seekor makhluk dalam entry ini. Tentang seekor makhluk yang telah mengajar si gadis tentang erti kasih sayang dan kemanusiaan.. Dia yang membawa rasa tanggungjawab yang semakin mendalam dalam diri saya. Tanggungjawab selain daripada tanggungjawab yang sedia ada kepada keluarga, diri sendiri dan orang sekeliling.. Telah bertambah lagi satu tanggungjawab si gadis terhadap seekor makhluk ciptaan Allah, KUCING yang dinamakan Baby. :')

 
Gambar kiri tu lepas 2 hari kat rumah Qish. Belah kanan tu waktu mula2 sampai. :')

Baby ni kucing peliharaan bersama kawan2 si gadis, Shane, Praseetha, Jappy, Angel dan Balvi. Semua orang sayangg Baby. Kali pertama diorang jumpa Baby di cafe berdekatan residen kami. Waktu tu Baby kecil sangat lagi mengiau sorang2 kat cafe tu. Maka diorang pun bawa Baby balik.. Alkisah, Baby dijaga dengan penuh kasih sayang dan ditatang bagai minyak yang penuh oleh Mommies dia semua.. Saya Maklong dia.. hoho. Bergilirlah si Baby kejap tinggal di rumah Praseetha, kejap tinggal di rumah Shane. Sekarang ni Baby dah makin besar.. Haritu Shane dah rancang nak bawa pulang Baby ke Sabah lepas habis Program Asasi kami di Unisel dan masing2 dah sepakat sebab rumah Mommies yang lain2 semuanya ada bela anjing.. Tapi Allah berkehendakan sebaliknya.. Macam2 prosedur yang terpaksa dilalui untuk bawa pulang Baby ke Sabah. Pergi klinik veterinar untuk dapatkan surat dah beratus dan belum lagi termasuk suntikan untuk Baby sepanjang dia menaiki flight ke Sabah dan lagi satu prosedur, Shane kena pergi Putrajaya kalau tak silap untuk dapatkan surat.. Dah beratus duit dihabiskan untuk Baby akhirnya Shane ambil keputusan untuk tinggalkan Baby sementara di rumah Maklong si Baby, si Qish tuan puteri tanah. hihi. Maka pada suatu malam beberapa hari lepas, si gadis pergi ke Times Square bersama Mama untuk jumpa Shane dan Mommy dia dan jemput Baby.. Sedih tengok Shane dan Aunty menangis nak berpisah dengan Baby.. Bila dah bawa Baby balik rumah, semua orang suka dia sebab dia pelik, nakal, lincah, kelakar, manja, comel dan sebagainya. haha. Biarlah gambar menceritakan segalanya. :3



 ♥ She sleep with me every night. :')

♥ Tidur like a boss.

♥ Dia sekor je dah conquer separuh katil.

♥ Kepelikan dia; kalau nak tidur dia akan gigit blanket dia,
gigit2 dan tekan2 sampai khayal dan pengsan dengan sendiri. ahaha.

♥ Tengok tuu dia dah pengsan. -.-'

♥ Dia ada blanket sendiri yang color coklat tu sejak kecil..

♥ Yang bulu sangatt tu bantal teddy dia..

♥ Teddy kecil tu kawan baru dia nama Chip. (Y)

Baby ni hyperaktif dan lincah semacam.. Dia suka gigit dan kejar orang ikut suka hati dia je.. Haha. Tapi dia gigit manja2 je dan kejar sebab nak main. Risau juga bila si gadis pergi kerja nak tinggalkan dia kat rumah dengan Mama sebab dia nakal sangat. Kalau waktu dia nakal senang je, sumbat dia dalam cage..

Padan muka kena duduk dalam cage.
Asal dia tak duduk diam je memang kami kurung..

Memandangkan si gadis bekerja sebelah siang, tak sempat nak shopping barang2 si Baby untuk maintenance dia.. Semalam minta Neddy ke Jusco untuk belikan makanan, litter sand, shampoo dan susu untuk si Baby. Tak puas hati bila tak dapat beli dan pilih sendiri barang yang nak dibeli.. Tapi Alhamdulillah Neddy sudi tolong.. Litter box, food/drink box dengan litter shovel Neddy tak tahu nak beli.. Akhirnya keluar juga ke Jusco sebelah malam kebetulan Mama memang nak beli groceries. Tinggi juga maintenance kucing kecik ni.. huhu. 

Litter sand, cat food, shampoo, milk, litter, box, food box, shovel.
Anything for you, Baby.. :-*

Apapun, Maklong janji akan jaga Baby elok2.. Ni amanah Mommies awak.. Kesian sama si Shane especially.. Kamu nda perlu risau bah. Nanti I ubah Baby jadi macam all new Evangeline.. hihi. No worries.. I'll love and treat Baby just like my own child. Jangan risau kamu di sana.. Kalaua da masa lapang you boleh Skype sama I and Baby.. In Sha Allah.. Sekarang ni Ain Darleena adik si gadis yang tolong jaga Baby while I kat Kelantan.. Baby is very close to her now.. :')
"UNTIL ONE HAS LOVED AN ANIMAL,
A PART OF ONE'S SOUL REMAIN UNAWAKENED.."

QishDarleena

♥A Day For Mama.


Assalamualaikum warahmatullah..

Last Sunday was Momma's Day.. For this year, we don't plan earlier as we only planned everything during the last minutes and only prepare earlier for the cakes. We ordered a special Red Velvet Cake from La'Min Sweet Craving first as by chance, Cikmin, the owner of the bakery that located in Bentong, Pahang is in KL for the collect on delivery. Alhamdulillah we successfully cod the cake at Tesco Ampang by 2pm. Me and Neddy went there to collect the cake.. Thank you Cikmin for giving discount to us. :')

This is le cake special ordered from La'Min Sweet Craving.
Click the link above to order. RV Cake RM90.00nett.

Then after return home from Tesco, we started doing meeting. Since that Mama going out with her sister, that's make easier for us to plan for the surprise.. Yayyy! :D At first, we wanna go out somewhere with Mama and having surprise outside but since that we already went out tomorrow and since that Mama also have her own program, so we decided to make surprise at home. After few minutes having meeting, we agreed to order pizza from Pizza Hut Delivery.. hoho. Mula2 pilih nak PHD ke Domino's.. Last2 nak pilih menu pun dah berapa lama. -________-" At last, PHD is the choice. We only ordered two boxes of large The Supremo and Beef Pepperoni pizzas, 5 soups of the day and 3 set of garlic bread for the surprise party. Salute to PHD because they deliver right on time as they promised. :D


 Dah siap semuanya.. (Y)
 Simple from us.. :')
 Alhamdulillah.. The Supremo. :P
 Selamat Hari Ibu Mama Sayang.. ♥
 Mama Cantik, Kaklong dengan Adiks Sayangsss Mama.. :-*
 Mama Yang Baik Hati, Kami Doakan Segalanya Yang Terbaik Buat Mama.. :')
Alhamdulillah sedap.. Terima kasih Cikmin..
Bukan senang nak makan kek ni. Sedap Cikmin buat..

Apa yang kami buat taklah sebesar mana dan terlalu kecil kalau nak dibandingkan dengan kasih sayang yang Mama curahkan.. Kalau tak buat surprise or any party or even not giving any present also is still okay as long as you always appreciate your Mama and love your Mama more than everything. Tak semestinya waktu Hari Ibu saja kita kena raikan Ibu kita.. Setiap masa, setiap detik dan saban waktu, Ibu adalah keutamaan kita.. Mama saya sangat kuat dan tabah, baik hati, sangat penyabar, penyayang, lembut dan cantik.. Mama segalanya buat kami.. Mama kami dunia dan akhirat.. Sayang Mama sangat2..

Because Mama is..
The one that carry me for 9 months..
The one that bring me out to this world..
The one that become my first love after all..
The one that make me fall in love at my first sight..
The one that always be patient with my acts..
The one that take care of me and my sisters..
The one that always fullfilled our wishes..
The one that very strong and courage..
The one that become the best Papa and Mama ever..


Moga Allah sentiasa memberkati hidup Mama,
moga Mama sentiasa sihat,
moga Mama sentiasa bahagia disamping kami,
moga Mama selalu dimurahkan rezeki,
moga Mama sentiasa berada di bawah lindunganNya,
dan moga Mama berjaya dalam setiap yang Mama lakukan..

Amin.. In Sha Allah.. ♥
Thanks for everything Mama..
Selamat Hari Mama..
Dari lubuk hati puterimu dengan penuh kasih,

Kaklong, Kakngah, Ain, Adik. =)


QishDarleena


♥A Blue Solemnization.



Assalamualaikum warahmatullah..

Actually, I was trying to avoid myself from approaching my dear lappy, Stella but I truly can't.. Tomorrow Monday will be the first day of my two days final exam but am still playing around with my laptop. Kalau biasanya, tak hairan pun pandang lappy.. Seminggu sekali pun payah bukak.. Just go online through cellphone only. But currently when am in a critical exam mode, I can't stop myself from approaching Stella and do something with it. Even earlier, I rarely updated my bloggy for being too lazy or busy but now dalam saat genting pun still nak update blog. Haha. Weirdo. Yes am crazy I guess. -.-"

Okay enough. Just wanna take few time here.. Kinda short update.. By the way, our family were having an event today. Alhamdulillah everything is settled! It's the solemnization ceremony of my 5th Aunty, which is Mama's sister, Aunty Khartina.. She get married to her old classmates during schooltime.. My new Uncle Zulkifli is from Kelantan.. Welcome to the family! :D


Alhamdulillah again.. Everything running on smoothly.. Meriah even though no sanding sanding and tak besar besaran pun.. :) After a few days our family doing the preparation for this small meaningful ceremony.. Congratulations to Aunty Khartina and Uncle Zulkifli! Barakallahu lakuma wabaraka alikuma wa jamaah baina kuma fii khoir.. Usratiy till jannah.. Amin.. In Sha Allah! ♥ Here are some pictures from the event.. :)

 Hantaran all done by Mama and Sirih Junjung by Cik Ita. :)
Chocolates as doorgift.. My idea, made by me and Mama.. :)

 Selamat Pengantin Baru Aunty & Uncle! :D
 Atuk and Raiqal. :)
 Nenek and Raiqal. :)
 Mama and Raiqal.. alolo tiut. haha. <3
 Alif Ashraff (Along) and Raiqal. :)
 Maksu and Raiqal. :)
 Adly Arif pun dengan Raiqal.. :)
Semua nak ambil gambar dengan Raiqal..
Qish pun.haha. Tapi tak tunjuk sini k. =P
A part of the guests.. :)

I think that's all I wanna share about the event.. In Sha Allah I'll be sitting for my final semester examination this Monday and Tuesday.. Takutnya eeii.. :-/ Doakan Qish ya kawan2.. Terima Kasih.. ;)

QishDarleena


 

ALL RIGHT RESERVED | QISH DARLEENA 2010-2016 | THIS BLOG IS DESIGNED BY RRAI